Vaak wordt er gesproken over sterilisatie bij de teef. Bij een sterilisatie worden de eileiders onderbroken. Er kan dan geen bevruchting meer plaatsvinden, maar de loopsheid blijft bestaan. Deze operatie voeren wij zelden tot nooit uit.
Wat wij wel doen is een castratie. Bij de castratie worden de eierstokken (en soms ook de baarmoeder) bij de teef verwijderd. Hierdoor wordt de teef niet meer loops, kan niet meer bevrucht worden, is de kans klein tot nihil op baarmoederontsteking en neemt de kans op melkkliertumoren drastisch af.
Ons advies voor het plannen van een castratie is 3 maanden na de (eerste) loopsheid en bij kleine hondenrassen doen we het ook voor de eerste loopsheid. Dit valt precies tussen 2 loopsheden in waardoor de baarmoeder in een soort van ‘rust fase’ is en daardoor minder doorbloedt. Dit verkleint de kans op complicaties.
Wij informeren u graag over hoe de dag van de operatie verloopt.
- Voorafgaand ontvangt u een vragenlijst over de algehele gezondheid van uw dier. U brengt deze ingevuld mee zodat we die samen kunnen overlopen en eventuele vragen kunnen beantwoorden.
- Uw hond wordt uitgebreid onderzocht met extra aandacht voor hart en longen. Indien u kiest voor controle van het bloed voor de operatie dan wordt dit nu afgenomen.
3. Vervolgens wordt uw hond opgenomen. Is uw hond als eerst aan de beurt dan krijgt zij direct een injectie in haar bil of rugspier. U mag plaatsnemen in de wachtkamer terwijl uw hond in slaap valt. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Zij is dan nog niet volledig onder narcose. Als zij voldoende rustig is nemen wij haar van u over.
4. De voorbereiding begint met het plaatsen van een infuusnaald. Wij scheren een stukje van de poot en desinfecteren dit deel van de huid. De geplaatste infuusnaald wordt gefixeerd met tape.
5. Er wordt een infuus aangesloten en we dienen pijnstilling toe. Vervolgens wordt het inductiemiddel gegeven.
Dit ‘inductiemiddel’ geeft ons voldoende tijd om een tube (beademingsbuisje) in te brengen. Nu kunnen wij haar extra zuurstof toedienen, tevens wordt een narcosegas toegevoegd. Wij zijn op dat moment in staat om met behulp van een anesthesietoestel de diepte van de narcose en de ademhaling te regelen. Tijdens de narcose is uw hond constant aangesloten op uitgebreide bewakingsapparatuur.
6. Wij bevinden ons op dit moment nog steeds in de ruimte waar wij enkel voorbereiden. Hier wordt de hond geschoren, zodat er een schoon en haarvrij operatiegebied ontstaat.
7. Wanneer het operatiegebied is geschoren, verplaatsen wij uw hond naar de operatiekamer. Het operatiegebied wordt goed gereinigd en daarna gedesinfecteerd. De operatie kan nu gaan beginnen.
8. Tijdens de operatie verwijderen wij beide eierstokken en kijken we gelijk naar de conditie van de baarmoeder. Mocht deze er afwijkend uitzien, kunnen wij ervoor kiezen om deze direct te verwijderen.
9. Als beide eierstokken volledig zijn verwijderd, sluiten wij de wond en wordt er pleister over de wond geplakt.
10. We stoppen de toediening van narcosemiddelen en laten uw hond rustig wakker worden.
11. Wanneer uw hond weer zelfstandig ademt en slikt, wordt de beademingsbuis verwijderd en gaat zij naar de recovery. Afhankelijk van de lichaamstemperatuur, wordt zij onder een warmtelamp geplaatst en houden wij haar heel goed in de gaten. Is ze weer voldoende wakker en kan ze weer lopen, mag zij weer heerlijk terug naar huis.